CO2 positieve hooiberg vordert gestaag

Na jaren van voorbereiding is Jan Maas dit voorjaar begonnen met de bouw van zijn CO2 neutrale en geheel uit natuurlijke materialen opgebouwde seniorenwoning in de vorm van een Betuwse hooiberg. Deze zomer werd het hoogste punt al bereikt en begin oktober zal het huis glasdicht zijn.

Daarna zal de afbouw nog enkele maanden in beslag nemen.

Onder eigen regie van Jan Maas wordt het werk uitgevoerd door bouwbedrijf Marc van Dijk.

CO2-positief

Het doel is om de kosten van het ontwerp over een periode van 50 jaar zo laag mogelijk te houden, legt Maas uit. “Dit kan door te streven de kosten voor onderhoud en energie zo laag mogelijk te houden. Daarnaast willen we zo veel mogelijk materialen gebruiken, die bij voorkeur bij de sloop of vervanging hergebruikt kunnen worden. Deze gebruikte materialen en de bouw dienen zo veel mogelijk CO2-positief zijn. Zo willen we het milieu zo weinig mogelijk belasten.”

Isolatie met pakjes stro

Een ander streven is dat deze hooiberg zelfvoorzienend is. Dit betekent: geen aansluitingen voor gas, water en riolering. Er komt wel een elektrische aansluiting omdat er ca. 4.000 kWh per jaar wordt opgewekt en het eigen verbruik minder dan 2.500 kWh per jaar zal zijn. “De beste besparingsmogelijkheden zijn te vinden in een goede isolatie van het gebouw”, vertelt Maas. “16 pv-panelen zorgen voor het opwekken van eigen energie. Voor warm water in de keuken en koken zorgt elektrische energie. Voor de verwarming en de warmwatervoorziening voor bad en douche wordt gebruik gemaakt van een houtvergassing cv-kachel in combinatie met een warmtebuffer van 2,5 m3. Een grondbuis van 40 meter met een dekking van 2 meter zorgt voor aanvoer van verse lucht. In de zomer koelt de bodem de lucht met ca. 10°C en in de winter wordt de lucht voorverwarmd met ca. 10°C. Dit bespaart zo’n 2.000 kWh aan koeling en verwarming.” Bij de EPC-berekeningen komt Maas uit op -0,06. “In de praktijk verwachten we -0,2: het huis wordt dus actief.”

Open huis

Op 10 oktober, Dag van de Duurzaamheid houdt Jan open huis. Nadere aankondigingen zullen nog volgen.

Gerlach

Over Gerlach

Gerlach is een ervaren ondernemer, manager en consultant op het raakvlak van marketing en duurzaamheid. Hij geeft les aan Hogeschool Utrecht in marketing gerelateerde vakken, woont in Tricht en is al zijn hele leven bezig met duurzaamheid en groene economie. (mob: 06*43026049)
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.