Die zonnepanelen op je dak zijn echt geldmachines, en het wordt steeds beter!

Vandaag kwam ik ergens een bericht tegen dat de technische opwekkosten van stroom uit zonnepanelen nog maar anderhalf keer die van de meest efficiënte kolencentrales zijn. Dus als je alle belasting en subsidie buiten beschouwing laat. Dat getal viel me erg mee, dus ben ik eens verder gaan rekenen en inderdaad, zonnestroom begint echt goedkoop te worden.

meteren is goed bezig

in Meteren wordt ook geld verdient

We hebben dat niet zo in de gaten omdat er meestal wordt gesproken over de terugverdientijd. Op gunstige daken is de terugverdientijd van zonnepalen 6-7 jaar terwijl nog vers in mijn geheugen ligt dat het boven de 10 was. 6-7 jaar klinkt nog steeds alsof je erg moet kromliggen om dat te verdienen. Maar aangezien zonnepanelen 25 jaar meegaan en ook de opbrengst (tot 80%) 25 jaar wordt gegarandeerd door de producent betekent dat nu dus al dat je de investering op zonnepanelen 4 x kunt terugverdienen! Je maakt dus 150% winst op je investering in 25 jaar. Dat is gemiddeld 6%. Helemaal niet gek.

11duurzaam heeft nu ca. 10 daken van leden vol gelegd met panelen en we weten nu dus goed wat het kost en opbrengt. In onderstaand staatje zie je de gegevens. Allereerst de kosten per Wpiek, dat is het vermogen van het zonnepaneel. Deze prijs is afhankelijk van het type dak wat je hebt (schuin of plat) en of je last hebt van schaduw, dan moet je namelijk mini-omvormers op ‘optimisers’ gebruiken.

Vervolgens de opbrengst, die is afhankelijk van de ligging op de zon, dus hoek en richting van je dak. De opbrengst is de hoeveelheid kWh die je in die 25% jaar kunt opwekken per Wp. Als je die dan weer deelt op de prijs per Wpiek dan weet je wat die kWh kosten. In onderstaand staatje hebben we drie situaties naast elkaar gezet; een ideaal dak, een dak met last van schaduw en een plat dak.

De verrassing is het verschil met de prijs die we aan onze leverancier betalen. Hier zit immers ook nog energiebelasting en BTW op. Dat betaal je allemaal niet als je je eigen stroom opwekt. Afhankelijk van je type dak verdien je dus 8-11 cent per kWh. Voor een gemiddeld gezin met 16 panelen kan dat in 25 jaar oplopen tot € 10.000 oftewel een besparing van 400 Euro per jaar.

In deze berekening hebben we met alle kosten rekening gehouden en ook met de rente die je anders op je spaargeld zou hebben ontvangen. Wat we niet weten is wat er met de stroomprijs gaat gebeuren en de hoogte van de energiebelasting en BTW. De verwachting is dat die alleen maar omhoog zullen gaan. Onze winst wordt dan alleen maar groter.

Ook weten we niet of de energiebelasting vrijgesteld zal blijven ‘achter de meter’, maar de minister heeft toegezegd dat dat in ieder geval tot 2020 zo zal blijven.

Wilt u graag een berekening voor uw situatie? En begeleiding bij het aanvragen van een offerte? Wordt dan nu lid en we komen bij u langs.

 

 

Gerlach

Over Gerlach

Gerlach is een ervaren ondernemer, manager en consultant op het raakvlak van marketing en duurzaamheid. Hij geeft les aan Hogeschool Utrecht in marketing gerelateerde vakken, woont in Tricht en is al zijn hele leven bezig met duurzaamheid en groene economie. (mob: 06*43026049)
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *