Enspijk wint wederom 11duurzaam Award

Enspijk wint de 11duurzaam Award 2015, de prijs voor het dorp wat zich het meest heeft ingezet voor duurzaamheid in het afgelopen jaar.

Uit het juryrapport:

‘Dit jaar wordt de prijs uitgereikt op basis van harde cijfers en het is dan geweldig om te zien dat aandacht voor duurzaamheid en isoleren van huizen loont. Enspijk heeft het elektriciteitsgebruik in 2014 gemiddeld met 14% verminderd ten opzichte van 2013 en het gasgebruik met 16%.  Ook het aantal gebouwen met PV panelen is procentueel het sterkst toegenomen.’

Uitreiking tijdens 11dorpenspel

Zaterdag 11 juli werd de award tijdens het 11dorpenspel uitgereikt door wethouder Ronald van Meygaarden. Hij complimenteerde Enspijk voor het mooie resultaat en sprak de hoop uit dat er nog meer duurzame initiatieven in de dorpen ontstaan en daagde de andere dorpen hiervoor uit.

Aanmoediging

De jury ziet dat andere dorpen in Geldermalsen ook een goede kans maken om in 2016 de 11duurzaamheidsaward te winnen.

  • In de dorpen Tricht en Rhenoy zijn er plannen om PV panelen op het dorpshuis te leggen. Realisatie van dit soort projecten zal meewegen in de beoordeling van volgend jaar.
  • Gellicum was de winnaar dit jaar wat betreft afval scheiding. Daar werd het minste restafval aangeboden per huishouden. Dit blijft een belangrijk criterium.
  • Enspijk scoort goed op verbetering, maar als we naar de absolute getallen kijken, scoren andere dorpen juist beter. Zo hebben Rumpt en Tricht op meer dan 4% van de gebouwen PV panelen.  De jury vindt dat dit volgend jaar ook meegenomen mag worden.
  • De jury vindt verder dat als dorpen komend jaar bewuste activiteiten ondernemen om duurzaamheid in het dorp te bevorderen dat dit zwaar mag meewegen in de beoordeling volgend jaar. Het blijkt in Enspijk dat het zich ook zal vertalen in minder energiegebruik en meer duurzame energie.

tabel puntentelling duurzaamheidsaward 2015

Afval

Dit jaar telde de mate van afvalscheiding voor het eerst mee in het toekennen van de prijs. 11duurzaam wil daar mee aangeven dat verantwoord omgaan met grondstoffen een belangrijk aspect is van duurzaamheid waar burgers zelf ook veel aan kunnen doen. Dat begint natuurlijk met het vermijden van gebruik en het hergebruik van materialen zoals verpakkingen, etensresten, groenafval, glas, metalen, batterijen etc. 11duurzaam heeft zich voorgenomen hier in haar activiteiten meer aandacht aan te gaan besteden. Volgend jaar zal dan de verdere vermindering van restafval meetellen voor de 11duurzaam award.


Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *