Inspiratie

Er zijn diverse manieren om tegen duurzaamheid aan te kijken. De een kijkt naar energie, de ander naar gezondheid of afval. Een derde wil graag rekenen aan duurzaamheid, een vierde denkt weer aan kringloop of natuurlijk evenwicht. Dit hoekje van 11duurzaam is een bonte verzameling van deze verschillende visies en benaderingen ter inspiratie voor een duurzame wereld. Wat zeggen die grote duurzaamheids-goeroes?

David MacCay

David MacCay is een Engelse hoogleraar die veel onderzoek heeft gedaan naar duurzaamheid. Zijn idee is het rekenkundig bepalen wat wel en geen zin heeft. Dit heeft hij formidabel en verbazingwekkend eenvoudig beschreven in zijn boek dat gratis te downloaden is. ‘Without the hot air’ betekent dan ook ‘zonder gebakken lucht’, geen poespas, zo zit het, om deze redenen. Er is helaas (nog) geen Nederlandse versie. Ook is er op TED.com een inspirerend filmpje van hem te bekijken.

Gunter Pauli

Gunter Pauli is is een Belgische duurzaamheidsgoeroe. Hij is reeds lang verbonden aan de Club van Rome en is eigenaar van verschillende bedrijven in duurzame ontwikkeling, bijvoorbeeld van biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Ook hij heeft een formidabel boek geschreven; de blauwe economie. In dit filmpje wordt het principe heel duidelijk uitgelegd. Het idee is dat de natuur alleen in kringlopen werkt en dat de mens dat dus ook dan doen. In zijn boek staan werkelijk verbluffende voorbeelden hoe hij dit in de praktijk brengt! Hij is ook bekend van zijn kinderboeken.

Michael Braungart

Michael Braungart is een Duitse chemicus dieĀ  bekend is geworden om zijn samen met William McDonough geschreven boek Cradle-to-cradle (van wieg tot wieg). Onder het motto ‘ieder einde is een nieuw begin’ inspireert hij mensen om iedere afvalstof weer als grondstof voor iets nieuws te gebruiken.

Jan Rotmans

Heb we dan ook een Nederlandse Goeroe: ja, Jan Rotmans. Deze hoogleraar in Rotterdam heeft een leuke actuele website waar zin en onzin in de media over duurzaamheid vakkundig gescheiden wordt.

Reacties zijn gesloten.