Klimaat? Top in Geldermalsen!

Reinier van den Berg (RTL Weer) komt naar Klimaatcafé in de Pluk in Geldermalsen

De media staan er gelukkig bol van: de Klimaattop in Parijs. Erg hard nodig: het KNMI heeft onlangs het klimaatalarm code oranje aangekondigd. Klimaatverandering is iets waar we al dagelijks de gevolgen van ondervinden. Meer dan 150 regeringsleiders discussiëren in Parijs en maken plannen over hoe verdere verandering kan worden voorkomen. Gaan ze eruit komen? En wat gaat dat voor ons betekenen? En wat kunnen wij, inwoners van de gemeente Geldermalsen eigenlijk concreet doen? 11duurzaam organiseert een eigen klimaattop in de Pluk op woensdag 9 december.

Het motto van Reinier van den Berg is: “De ander te groen af zijn.”

Reinier van den Berg inspireert
Reinier van den Berg, bekend van het RTL weerbericht is klimatoloog en weet erg veel van duurzaamheid. Hij zal ons die avond met zijn prachtige beelden duidelijk maken wat er allemaal voor ons verandert en al veranderd is. Hij kan ons dan ook over de laatste stand van zaken van klimaattop in Parijs informeren. Gaat het de goede kant op?

11duurzaam wil verder
11duurzaam organiseert deze avond niet voor niks. Gerlach Velthoven, voorzitter: ”In Nederland doen we natuurlijk al van alles op het gebied van klimaatverbetering. Maar het is gewoon nog láng niet genoeg, dat weten we ook. Juist in onze regio is de klimaatverandering misschien nog wel meer zichtbaar: kijk maar naar de steeds hoger wordende waterstanden in onze rivieren. Gaan we nog meer dijkverhogingen tegemoet zien of zijn er andere oplossingen?”

Parijs, maar dan dichtbij
In de Regio Rivierenland en provincie Gelderland worden er plannen gemaakt om klimaatverandering terug te dringen. Thijs de la Court van het Gelders Energie Akkoord (GEA) vertelt deze avond hoe dat in zijn werk gaat, maar ook hoe de inwoners van Geldermalsen een bijdrage kunnen leveren aan deze plannen. Ronald van Meygaarden, wethouder van de gemeente Geldermalsen vertelt over de inspanningen die de gemeente doet om duurzaamheid op lokaal niveau vorm te geven. Van Meygaarden: “December is de maand waarbij veel mensen zoeken naar verdieping. Ik hoop dat dit jaar die verdieping zit in klimaatverandering. Een mooi iets zou zijn als wij komend jaar allemaal energieverbruik gaan minderen en starten met het gebruik van duurzame energie.”

Velthoven is blij met de extra aandacht voor duurzaamheid, die er nu door de klimaattop is. 11duurzaam zet zich al jaren in om lokaal onze energievoorziening te verduurzamen met het zelf opwekken van zonnestroom en windstroom, maar ook met isolatie, slimme systemen en meer bewust gedrag. Zo is er op dit moment een prachtig groots energiebesparingsproject aan de gang in de Emmawijk. Velthoven: ”Maar er kan nog zo veel meer. En juist door deze klimaattop in de Pluk kunnen er weer meer initiatieven ontstaan. We kunnen elkaar inspireren. En dáár gaat het om. Ik hoop dat iedereen gewoon komt om te luisteren of om mee te praten. Dán heeft het kans van slagen!”

Woensdag 9 december 20-22 uur in De Pluk

 

Gerlach

Over Gerlach

Gerlach is een ervaren ondernemer, manager en consultant op het raakvlak van marketing en duurzaamheid. Hij geeft les aan Hogeschool Utrecht in marketing gerelateerde vakken, woont in Tricht en is al zijn hele leven bezig met duurzaamheid en groene economie. (mob: 06*43026049)
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *