Leefbaarheid = Duurzaamheid

Onder dit motto heeft 11duurzaam een aanvraag ingediend voor het leefbaarheidsbudget van de Gemeente. Wij hebben gemerkt dat voor veel mensen leefbaarheid en duurzaamheid dicht bij elkaar ligt. leefbaarheid wordt voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van je directe omgeving en duurzaamheid is ook het goed zorgen voor de omgeving.

In onze aanvraag hebben we ervoor gekozen de duurzaamheid van het verenigingsleven te bevorderen. We denken dat door verenigingen met een eigen energieaansluiting te helpen zo goed mogelijk met energie om te gaan  helpt om de leefbaarheid te vergroten. De kosten voor de verenigingen worden lager, er ontstaat een sterkere band met de leden en het verbetert de omgeving.

Het idee is om door een professional een energieplan op te laten stellen en dan een proces te starten om door de leden gezamenlijk het energiegedrag te verbeteren en de evt. noodzakelijke investeringen bij elkaar te brengen.

Dat dit kan geeft het voorbeeld van lagere school de Morgenster aan. Een jaar geleden is een plan opgesteld, hier kwamen een aantal quick wins uit die € 10.000 kostten en het afgelopen jaar is daar al € 3800 aan energiebesparing op terugverdiend. Dat komt het onderwijs allemaal ten goede.

Met het geld van het leefbaarheidsbudget kunnen we drie projecten aanpakken, uitwerken en uitvoeren. Daarna hebben we er voldoende ervaring mee opgedaan om volgende projecten zonder subsidie rond te krijgen, waardoor uiteindelijk alle verenigingen die mee willen doen kunnen worden aangepakt.

Zie verder het complete projectplan of luister naar Stefan die het uitlegt in de Raadszaal, en stem natuurlijk op ons straks! Dat kan nog hier tot en met 8 februari.

Overigens kunnen verenigingen of dorpshuizen die interesse hebben zich melden via energiesbesparing[at]11duurzaam.nl

 

 

Gerlach

Over Gerlach

Gerlach is een ervaren ondernemer, manager en consultant op het raakvlak van marketing en duurzaamheid. Hij geeft les aan Hogeschool Utrecht in marketing gerelateerde vakken, woont in Tricht en is al zijn hele leven bezig met duurzaamheid en groene economie. (mob: 06*43026049)
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *