Mét en ín de buurt investeren: het loont!

Minister Kamp kondigde gisteren (Prinsjesdag) aan dat hij de mogelijkheden voor lokale duurzame opwek wil verruimen. Hierdoor zou een gezin per jaar € 200 kunnen bezuinigen op de energiekosten. Moeilijke materie die 11Duurzaam graag aan u uitlegt. Doe er uw voordeel mee.

Met ‘lokale opwek’ bedoelt de minister dat burgers gezamenlijk investeren in een zonnedak of  –park dat bij hen in de buurt ligt. Zij hebben daar dan financieel voordeel mee in de vorm van korting op hun eigen stroomrekening. samen met de verkoop van de extra opgewekte stroom leverde dat 14 cent op per kWh. Kamp gaat deze korting nu met 1,8 cent verhogen, waardoor de opbrengst van deze collectieve investeringen uitkomt op bijna 16 ct per kWh. Een mooie regeling, zeker voor mensen die zelf geen zonnepanelen op hun dak kunnen of willen plaatsen.

Het klinkt zeer interessant maar in de praktijk valt dit vaak tegen: Een project op een dak van iemand anders realiseer je namelijk niet zomaar, er komt organisatorisch van alles bij kijken en er zijn bijkomende kosten zoals de netaansluiting, notaris, verzekering en evt. beveiliging. Je hebt dus al snel professionele hulp nodig om het voor elkaar te krijgen.

Op het dak van Dorpshuis Tricht passen 114 panelen

Maar het kan wel. En zéker als 11Duurzaam erbij betrokken is. In Tricht bijvoorbeeld realiseert 11duurzaam lokale opwek voor de Trichtse bevolking. De zonnepanelen op het dak van het dorpshuis worden gefinancierd door 60 mensen die hebben aangegeven mee te willen doen. Ze willen meedoen vanwege het duurzaamheidsaspect, het financiële voordeel voor de deelnemers en er blijft nog geld over om het dak te renoveren. Eigenlijk zijn dit al te veel mensen voor zo’n relatief klein project van 114 zonnepanelen. Daarom wordt uitgekeken naar meer locaties. De nieuwe maatregel van Kamp is namelijk een steuntje in de rug om door te gaan met dit soort projecten in de gemeente Geldermalsen.

11duurzaam wil graag op meer plaatsen in de gemeente deze collectieve projecten organiseren. Dus als je een locatie weet en je wilt met een groep mensen meedoen, laat dit dan weten. 11duurzaam helpt je graag verder.

Gerlach

Over Gerlach

Gerlach is een ervaren ondernemer, manager en consultant op het raakvlak van marketing en duurzaamheid. Hij geeft les aan Hogeschool Utrecht in marketing gerelateerde vakken, woont in Tricht en is al zijn hele leven bezig met duurzaamheid en groene economie. (mob: 06*43026049)
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *