Probeer nu een elektrische auto

Elektrisch rijden is nu heel goed mogelijk maar wordt nog maar beperkt gedaan. Maar op Instapdag zaterdag 20 september kun je op een flink aantal plaatsen een elektrische auto uitproberen. Ook die van ons.

De fiscale maatregelen van het afgelopen jaar hebben wel een flink aantal mensen over de streep gehaald maar als je om je heen kijkt kom je toch nog maar sporadisch een elektrische auto tegen en dat is dan vaak ook nog een stekkerhybride, die na een beperkt aantal kilometers overgaat op fossiele energie.

Toch is volledig elektrisch rijden heel goed te doen. Wij rijden nu sinds december 2013 in onze elektrische Zoe en deze vervangt bijna alle ritten die we voorheen met onze diesel maakten. We hebben de diesel nog niet weggedaan (een zuinige Skoda Greenline, 1 op 25) maar 6 van de 7 dagen staat deze stil.

De Zoe haalt 140-190 kilometer met een volle accu afhankelijk van de buitentemperatuur en dan is in ons geval tussendoor opladen bijna nooit nodig. Bestemmingen als Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Amsterdam zijn allemaal goed te doen. Uit en thuis!

Gelukkig maar, want met opladen elders hebben we nog niet veel goede ervaringen. De palen zijn vaak nog op behoorlijke afstand van je bestemming, zijn kapot of staan in een afgesloten garage. We hebben al van alles meegemaakt. Dus als er enig risico is nemen we toch de diesel. Die is nu onze tweede auto geworden.

Marijke en Gerlach met hun Renault Zoe en Skoda Fabia

Mijn motto is ondertussen: elke eerste auto een elektrische! (en een diesel voor erbij). Maar dat kan natuurlijk ook heel goed gedeeld met andere elektrische autobezitters.

En dan het gebruik. Onze Zoe gebruikt 15 Kwh per 100 km. Deze wekken we bijna allemaal zelf op en kost ons rekening houdend met afschrijving etc. ca. 3,2 ct stroom per km, daar komt nog 5 cent accuhuur bij. Bij de diesel is dat 5,8 cent. Is dus wat goedkoper terwijl de aanschafprijs van de auto’s ongeveer gelijk is. Per jaar gebruiken we 2250 Kwh stroom alleen voor de auto. Je hebt ca. zonnepanelen nodig om dat zelf op te wekken en dan rijd je dus CO2 neutraal. En dat is een fijn gevoel.

We betalen voor de diesel nu weer wegenbelasting en bijtelling. Dus dankzij de fiscus is de elektrische auto aanmerkelijk goedkoper.

Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het goed en stil rijdt, dat je weet dat je er geen CO2 en fijn stof mee produceert en ook nog een beetje een voorbeeld bent voor anderen 🙂

Kom dus zaterdag 20 september een proefritje maken! Zie hier en wie liever een Tesla uitprobeert, ga dan naar Machteld en Robbert.

 

 

 

Gerlach

Over Gerlach

Gerlach is een ervaren ondernemer, manager en consultant op het raakvlak van marketing en duurzaamheid. Hij geeft les aan Hogeschool Utrecht in marketing gerelateerde vakken, woont in Tricht en is al zijn hele leven bezig met duurzaamheid en groene economie. (mob: 06*43026049)
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.