Tricht gaat voor Duurzaam

19 mei j.l. was het onderwerp van de tweewekelijkse DDD avond in Dorpshuis Tricht Duurzaamheid. Ca. 40 dorpelingen waren naar het Dorpshuis getogen om te horen hoe Tricht het duurzaamste dorp van Geldermalsen zou kunnen worden.

Gerlach Velthoven van 11duurzaam vroeg de aanwezigen eerst wat ze zelf al aan duurzaamheid doen en waar ze hulp bij zouden kunnen gebruiken en al direct ontstond er een levendig gesprek over afvalscheiding, verwarmen van water met hulp van de zon, isolatie, de aanschaf van zonnepanelen en hoe die minder ‘lelijk’ zouden kunnen worden. Er bleek behoefte aan uitwisseling van tips en tricks, betrouwbare leveranciers en samenwerking zoals het samen delen van spullen, bijvoorbeeld via Peerby.nl en ook auto’s via mywheels.nl.

De Trias Energetica zegt dat een optimale energietransitie bestaat uit drie acties die in samenhang worden ontwikkeld en uitgevoerd

Gerlach hield vervolgens een inleiding over wat duurzaamheid inhoudt volgens 11duurzaam en wat 11duurzaam al doet om duurzaamheid in de gemeente Geldermalsen te bevorderen. De Trias Energetica (zie afbeelding) kwam voorbij en de verschillende projecten die lopen of in ontwikkeling zijn.

Het project Betuwewind bijvoorbeeld, een samenwerking met de burgers van Neerijnen om windmolens te realiseren bij Knooppunt Deil en bij de Avri. Maar ook Betuwe Bespaart, een project dat nog in voorbereiding is maar dat er toe moet lijden dat er een betrouwbaar webplatform komt in Rivierenland waar burgers advies kunnen krijgen over energiebesparing en waar goede leveranciers gevonden kunnen worden.

Theo van Grunsven demonstreerde vervolgens de warmtecamera’s die 11duurzaam in beheer heeft. Met zo’n infraroodcamera kunnen warmtescans gemaakt worden die in kleuren aangeven waar in huis warmte verloren wordt en waar dus besparende maatregelen mogelijk zijn. Leden van 11duurzaam kunnen gratis zo’n scan aanvragen.

En dicht bij huis wordt er gewerkt aan een collectief project om ca. 120 zonnepanelen te realiseren op het Dorpshuis in Tricht. De bewoners van Tricht worden in het kader van een provinciale subsidie gevraagd om minstens voor € 50 te participeren in het project. Als er meer dan 50 mensen meedoen betaalt de provincie 25% van de investering. Tegelijk wordt ook de dakisolatie aangepakt en krijgen de deelnemers een korting op de energiebelasting via de zogenaamde postcoderoos regeling.

Op de avond melden 20 mensen zich spontaan om mee te doen, er zijn er dus nog 30 nodig. Woon je in Tricht en heb je interesse? Vul dan het Inschrijf_tricht in en doe in de bus  bij het Dorpshuis of op Laan van Crayestein 49.

Tot slot stond Gerlach stil bij de 11duurzaam Award, de prijs voor het dorp dat zich het afgelopen jaar het meest heeft onderscheiden op het gebied van energie. De prijs zal op 12 juli tijdens het 11dorpenspel door Miranda de Vries worden uitgereikt aan het dorp dat de meeste punten heeft behaald met daling van het energiegebruik per huishouden, nieuw geïnstalleerde zonnepanelen, aantal deelauto’s en de verbetering in afvalscheiding.

Tricht gaat er voor. De aanwezigen waren enthousiast over de mogelijkheden, de uitwisseling onderling en de plannen voor de toekomst. De wens werd uitgesproken om vaker dit soort avonden te organiseren en om samen Tricht duurzamer te maken.

Interesse, ook in de mogelijkheden in jouw dorp? Wordt lid van 11duurzaam via www.11duurzaam.nl

Gerlach

Over Gerlach

Gerlach is een ervaren ondernemer, manager en consultant op het raakvlak van marketing en duurzaamheid. Hij geeft les aan Hogeschool Utrecht in marketing gerelateerde vakken, woont in Tricht en is al zijn hele leven bezig met duurzaamheid en groene economie. (mob: 06*43026049)
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *