Zonnepanelen op eigen dak blijft aantrekkelijk, ook na 2020

Zonnepanelen van Miek Blom in Meteren

Minister Kamp heeft een evaluatie laten uitvoeren van de ‘salderingsregeling’, dat is de mogelijkheid die we hebben om de stroom die we op ons huis opwekken te verrekenen met ons gebruik, ook als dat niet op hetzelfde moment is.
Deze regeling is tot 2020 gegarandeerd en dus ontstond er onzekerheid over wat er daarna gaat gebeuren.
Uit de evaluatie komt dat de regeling op vele manieren positief werkt:
Het heeft een enorme stimulans gegeven aan de verkoop van zonnepanelen toen die een paar jaar geleden betaalbaar begonnen te worden, het heeft veel CO2 uitstoot vermeden werkgelegenheid opgeleverd en het heeft bijgedragen aan een positief imago van duurzame energie. Het was niet een erg goedkope maatregel, per vermeden kWh fossiele energie was het voor de overheid duurder dan het geven van subsidie aan windmolens of grootschalige zonneparken. Nadeel van de regeling is dat we niet gestimuleerd worden om de opgewekte stroom direct te gebruiken of op te slaan. Op den duur kan dat een probleem geven in de belasting van het netwerk.
Minister Kamp schrijft aan de 2e kamer dat op basis van deze evaluatie hij na 2020 door wil gaan met het financieel stimuleren van zonnepanelen op woningen en dat hij zekerheid wil bieden aan degenen die ge├»nvesteerd hebben. Wel wil hij ook toe naar het stimuleren van ‘gelijktijdigheid’ en andere manieren om de belasting van het netwerk beter te spreiden, en het aantrekkelijk te maken om je hele dak vol te leggen, en dus niet alleen wat jezelf nodig hebt.
Kortom: zonnepanelen op eigen dak blijft aantrekkelijk! Ook na 2020.

11duurzaam geeft voor leden gratis advies bij het aanschaffen van zonnepanelen, en er kan gebruik gemaakt worden van de collectieve prijslijst bij een geselecteerde leverancier. Stuur mailtje naar gerlach(at)11duurzaam.nl

 

Gerlach

Over Gerlach

Gerlach is een ervaren ondernemer, manager en consultant op het raakvlak van marketing en duurzaamheid. Hij geeft les aan Hogeschool Utrecht in marketing gerelateerde vakken, woont in Tricht en is al zijn hele leven bezig met duurzaamheid en groene economie. (mob: 06*43026049)
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *