Zonnepanelen nog steeds financieel aantrekkelijk?

Het is al weer even geleden dat we hier de prijs van zonnepanelen bespraken, 1,5 jaar om precies te zijn. We kwamen toen tot de conclusie dat de terugverdientijd 6-7 jaar was en daarmee het rendement (bij een levensduur van 25 jaar) 6% per jaar. Maar wat is er sindsdien verandert? We gingen het voor je na.
Energiebelasting
Per 1 januari is de energiebelasting op stroom met 2 cent gedaald tot 10 cent. Dit ten laste van de energiebelasting op gas die met 5 cent omhoog ging. Het rendement van zonnepanelen is daarmee dus gedaald.
De prijs van stroom uit het net is ook gedaald, gemiddeld met ongeveer een cent. Dus daarmee is zonnestroom van eigen dak relatief duurder geworden.
Echter, zonnepanelen werden goedkoper, met ongeveer 5% en ook werd de opbrengst hoger. Panelen van 280 Wattpiek zijn nu normaal. Dat staat er dus weer tegenover.

En dan de rente, eerder hielden we rekening met 3% als deel van de kostprijs van de panelen op je dak. Dat kunnen we vanwege de lage rentestand nu bijstellen naar 2%. Gezien de lange looptijd scheelt dat ook nog wel wat.

Al met al komen we op het volgende prijsplaatje:

Dit betekent dat je met een geschikt dak bijna 10 cent per kWh uitspaart over de hele levensduur. 1,5 jaar geleden was dit nog 11 cent. Als de stroomprijzen zo laag blijven doen we er dus iets langer over om de panelen terug te verdienen, maar het rendement is nog steeds zo’n 5 % per jaar. En met 14 panelen van 280 Wp spaar je dus ruim € 300 per jaar uit.

De prijs is gebaseerd op de collectieve prijslijst die onze leverancier hanteert voor onze leden. Ook een goede prijs en een goed advies? Voor onze leden doen we alles!

 

Gerlach

Over Gerlach

Gerlach is een ervaren ondernemer, manager en consultant op het raakvlak van marketing en duurzaamheid. Hij geeft les aan Hogeschool Utrecht in marketing gerelateerde vakken, woont in Tricht en is al zijn hele leven bezig met duurzaamheid en groene economie. (mob: 06*43026049)
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *