Energieprijzen

Elektriciteit

Elektriciteit is een handelsproduct dat in Nederland wordt verhandeld op de Amsterdam Power Enchange, de APX. Hier bepaald vraag en aanbod de prijs van energie. Deze prijs is in Nederland ook nog afhankelijk van het moment waarop gebruikt wordt. Dit wordt piek en dal verbruik genoemd. Dal verbruik is verbruik tussen 23:00 en 7:00, in het weekend en op feestdagen, piek het overige. De oorzaak van het verschil tussen deze tarieven ligt weer in het principe van vraag en aanbod. Typische actuele prijzen zijn € 0,05 per kWhdal en € 0,07 per kWhpiek (tarieven 2014).

Boven op de prijs van elektriciteit heft de Nederlandse overheid energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE). Op het totaal van energieprijs en energiebelasting wordt BTW geheven. De energie belasting komt in stappen en is op internet te vinden. Voor particulieren die minder dan 10.000 kWh per verbruiken is het totaal aan belasting op dit moment op ongeveer € 0,1596 per kWh.

Op de totale elektriciteitsrekening geldt overigens nog een heffingskorting van € 385,53 (inclusief BTW). Deze wordt op de verbruiksrekening in mindering gebracht (en die kan dus negatief worden).

Gas

Gas wordt ook op dezelfde APX verhandeld, maar de prijs wordt ook beïnvloed door de wereldmarkt. Voor gas geldt geen piek en dal tarief. Voor grootverbruikers kan gas in de zomer wel goedkoper zijn dan in de winter door het vraag en aanbod principe.

Een typische gasprijs is op dit moment € 0,30 per m3. Hierover wordt een risico profiel berekend voor particulieren van ongeveer 15%. Daarbij komt een regionale opslag voor transport, energiebelasting, ODE en over het geheel BTW. De totale belasting bedraagt op dit moment ongeveer € 0,31 per m3gas (t/m 170.000 m3).

Reacties zijn gesloten.