Tricht Duurzaam

Zonnepanelen Op Dorpshuis Tricht?

In het voorjaar van 2015 hebben enkele enthousiaste Trichtenaren het plan opgevat om het Dorpshuis te voorzien van zonnepanelen. Er is een plan gemaakt en er is een provinciale subsidie aangevraagd om op basis van de toezegging van 63 dorpsgenoten om mee te financieren te investeren in een collectief zonnedak. Op het dak passen ca. 114 panelen die samen 25.000 kWh duurzame stroom kunnen opwekken.

Ook zal het oude deel van het dak worden gerenoveerd en geïsoleerd. Om de zonnepanelen te exploiteren zal er een coöperatie worden opgericht die als doel heeft duurzaamheid in Tricht te bevorderen door middel van het gezamenlijk exploiteren van zonnepanelen. De investeerders zullen een redelijke rente ontvangen en de winst zal gebruikt worden voor duurzame doelen in het dorp of om weer nieuwe projecten op te zetten. Er is ook al een tweede dakeigenaar die zijn dak beschikbaar heeft gesteld aan de Nieuwsteeg.

Duurzame opwek van stroom is voorlopig alleen rendabel als er gebruik kan worden gemaakt van subsidieregelingen of korting op de energiebelasting. Dit eerste project van de coöperatie zal gebruik maken van provinciale subsidie (is reeds binnen) in combinatie met de regeling verlaagd tarief van de belastingdienst. Deze regeling is per 1 janaurai 2016 nog versoepeld. Deze wordt ook wel de ‘postcoderoosregeling’ genoemd omdat alleen mensen mee kunnen doen die in dezelfde of aangrenzende postcode  van het Dorpshuis wonen. Het wachten is nu op mooier weer, zodat eerst het dak gerenoveerd kan worden.

Dorpsplan Tricht

Op 3 juli 2014 belegde Dorpsraad Tricht de eerste vergadering over de uitvoering van het dorpsplan. De bevolking was gevraagd zich in te schrijven voor een van de vijf geplande werkgroepen. 11duurzaam had aangeboden deze werkgroep te gaan bemensen en steunen vanuit de coöperatieve vereniging en er waren ook enkele leden aanwezig om hier een start mee te maken.

Er werd een eerste brainstorm gehouden over inhoud en aanpak. Gesprekspunt was onder anderen dat de werkgroep ‘groen’ met het plan voor een dorpstuin ook prima bij duurzaamheid past. Ook zou een laagdrempelig platform handig zijn om handige sites en tips met elkaar te kunnen delen.

Suggesties vanuit 11duurzaam om mee aan de slag te gaan:

  • Bewoners helpen met de aanschaf van zonnepanelen;
  • Collectieve locaties voor zonnepanelen vinden en ontwikkelen;
  • Het Dorpshuis duurzamer maken;
  • Bewoners helpen met hun huizen energievriendelijker maken;
  • Tips en informatie delen die ons helpen om meer energie en milieubewust te leven.

 

Doel is om na de zomer een concreet plan te maken rond duurzaamheid in Tricht. Voorlopig bestaat de werkgroep uit: Marijke van den Bosch, Hilde Vandoorne, Ewout Bomert (namens de dorpsraad), Joost Kool, Gerlach Velthoven (voorzitter en contactpersoon 11duurzaam), contactpersoon gerlach<at>11duurzaam.nl

Iedereen die nog mee wil doen is welkom!

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *