Zonnepanelen (PV) op je eigen dak

Een van de eerste projecten van 11duurzaam; Jan Evert Post in Buurmalsen

11duurzaam adviseert haar leden bij de aanschaf van zonnepanelen op eigen dak en heeft gunstige afspraken gemaakt met een voorkeursleverancier. Op basis van een opname van het dak door 11duurzaam wordt er een plan gemaakt met een indicatieprijs. Vervolgens wordt er een zorgvuldig geselecteerde leverancier voorgesteld en een offerte aangevraagd. Zo nodig wordt het dak ook nog door de leverancier opgemeten om fouten te voorkomen.

Hier kun je kijken of jouw dak goed op de zon ligt en geschikt is voor zonnepanelen.

Na akkoord van de offerte geeft het lid zelf opdracht voor de installatie. 11duurzaam volgt het proces en stuurt bij waar nodig en zal ook bemiddelen bij eventuele onvolkomenheden na oplevering.

Selectie leverancier

Op basis van 6 verschillende daken heeft 11duurzaam begin 2014 een leverancier selectie uitgevoerd. Criteria waren:

  • Kwaliteit gebruikte materialen
  • Ervaring en kwaliteit Installateur
  • Ervaring met collectieven
  • Prijs

Een bijzondere oplossing is de zonnepan, een dakpan met ingebouwd zonnepaneeltje.

Uit deze selectie is een voorkeursleverancier geselecteerd, die geschikt is voor de meeste daken. In sommige gevallen worden er speciale producten vereist en wordt er naar een andere leverancier uitgeweken. Denk bijvoorbeeld aan de zonnepan.

11duurzaam blijft daarin onafhankelijk en zal de gekozen leveranciers ‘scherp’ houden door elke installatie te evalueren en regelmatig te blijven vergelijken met mogelijke andere leveranciers.

Zonnepanelen
In principe zijn er twee typen zonnepanelen geschikt voor daken van woningen. Polycristalijne (blauwe) zonnepanelen worden het meeste toegepast aangezien deze in ons klimaat de gunstigste prestaties hebben. Ze zijn iets goedkoper en hebben een goed rendement bij bewolkt weer. Monocristalijne panelen zijn een goed alternatief vanwege hun zwarte uiterlijk. Het prijs- en opbrengstverschil is gering en dan kan het uiterlijk de doorslag geven.

Instralingsdiagram

Zonnepanelen zijn toepasbaar op platte en schuine daken gericht op Zuidoost tot Zuidwest.  Er zijn echter wel verschillen in opbrengst afhankelijk van de oriëntatie op de zon en de dakhelling. Oriëntatie op het oosten of westen geeft nog een redelijke opbrengst als het een relatief plat dak betreft (maximaal 20 graden).

Plaatsing op een plat dak is iets duurder vanwege de onderconstructie maar het is dan wel weer mogelijk om de meest optimale oriëntatie op de zon te kiezen. De opbrengst van een installatie op een plat dak is dus altijd optimaal (ca. o,96 kWh opbrengst jaar per Wp).

Zonnepanelen gaan in principe 25 jaar mee en dalen in opbrengst elk jaar licht. na 12 jaar is er nog 90% van het vermogen over en na 25 jaar 80%. Dit wordt door de leverancier gegarandeerd.

Schaduw

Schaduw op een zonnedak is niet altijd te vermijden en verminderen dan de opbrengst. Er zijn verschillende oplossingen om het verlies te beperken, zoals omvormers met meerdere strings en zogenaamde micro-omvormers die de opbrengst per paneel optimaliseren. Bij de opname van het dak zal evt. schaduw mee genomen worden in het advies.

Omvormers

Een omvormer is een soort transformator die de gelijkstroom die een zonnepaneel produceert omzet in de wisselspanning die het net in kan. Het vermogen van de omvormer dient te passen bij het vermogen van de set zonnepanelen. Daarmee is een systeem niet flexibel en dient dus vooraf goed ontworpen te worden. Niet alle merken omvormers hebben voor elke omvang de juiste oplossing. Installateurs werken dus in het algemeen met meerdere merken omvormers.

Omvormers gaan 10-15 jaar mee en moeten dus gedurende de levensduur van het systeem een keer vervangen worden. Omvormers krijgen meestal een fabrieksgarantie mee van 10 jaar. Er bestaan ook micro-omvormers die 25 jaar meegaan maar deze zijn ook duurder. In sommige gevallen zijn deze gunstig om te gebruiken zoals bij schaduw en bij installaties over ongelijke dakvlakken.

Meter en meterkast

Voor een zonnesysteem is een aparte groep nodig in de meterkast. Deze is vaak wel beschikbaar maar anders wordt deze er door de installateur ingebouwd, met een extra beveiliging.

De meter moet in staat zijn om terug te leveren aan het net. De traditionele schijfmeter kan dat en kan dus blijven zitten. Nieuwere digitale meters kunnen dit vaak niet en dienen vervangen te worden door de netbeheerder (Liander). Dit is gratis maar dient wel tijdig aangevraagd te worden. In de loop van 2015 worden alle huizen voorzien van een ‘slimme’ digitale meter. Hiermee is je gebruik dagelijks via een app te volgen. Het geeft meer inzicht en daardoor meestal ‘als vanzelf’ een lager gebruik.

Terugleveren aan het net

Een zonne-installatie wekt stroom op, ook als je deze niet op dat moment gebruikt. Deze wordt dan teruggeleverd aan het net en mag tot 5000 kW verrekend worden met stroom die je op een ander moment uit het net haalt. Je betaalt dus alleen het netto gebruik aan je leverancier.

Voorwaarde is wel dat je je installatie hebt aangemeld bij energieleveren.nl

BTW

Terugleveren aan het net wordt door de belastingdienst beschouwd als een bedrijfsmatige activiteit die BTW plichtig is. Het voordeel is dat je de BTW op de installatie kunt terugvragen aan de belastingdienst. Vervolgens blijft de af te dragen BTW onder de drempel en mag je die houden. 11duurzaam helpt je met de afhandeling als het zo ver is.

Aanvragen advies 11duurzaam

Overweeg je de aanschaf van zonnepanelen? Wordt lid en mail naar gerlach(at)11duurzaam.nl

Zelf advies geven?

11duurzaam zoekt onder haar leden mensen die willen helpen met het adviseren van andere leden. We willen de komende jaren honderden daken begeleiden. Het is voldoende als je zelf een keer de inkoop van een installatie hebt meegemaakt en en het leuk vind om je erin te verdiepen. De benodigde kennis leren we van elkaar en van onze leveranciers.

Als je een uur per week wilt besteden is dat al prima. Wel dien je een vlotte reactiesnelheid en servicegerichte houding te hebben en bereid zijn een project van begin tot eind te begeleiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *